onsdag 25 januari 2012

Träna uttal med ljudinspelningar på datorn

För att få lite variation i uttalsträningen brukar jag låta eleverna göra ljudupptagningar i datorn. Innan inspelningen uppmanar jag dem att ta reda på vad alla ord betyder samt att träna texten ett par gånger så de får ett flyt i läsningen.  Ibland låter jag dem bara läsa en sida ur läroboken eller så får de göra en muntlig sammanfattning av en läst text,  d v s återberätta något de hört eller läst.

Exempel:
Uppläsning av sida ur läroboken, åk 7 engelska
Sammanfattning av läst text åk 7 engelska
Sammanfattning av läst textavsnitt åk 9 tyska
Uppläsning av nyhet åk 7 tyska

Eftersom våra elever i årskurs sju och åtta har datorer samt bloggar där de samlar skolarbeten vill jag gärna att de publicerar sina inläsningar där så de får "bevis" på sin muntliga förmåga samt kan se sin utveckling över tid. Några elever vill inte detta så då får de maila inspelningarna till mig.

I årskurs nio, som inte har datorer, har vi i vissa arbetsområden bloggar där eleverna publicerar sina arbeten eller så kan de publicera dessa på YouTube, om de har konton där.

Ska man man bara göra en ljudupptagning är QuickTime ett enkelt verktyg. Vill man ladda upp ljudet på en blogg (i varje fall på Blogger som vi använder) måste man använda sig av iMovie eller göra en Pod-cast  i t ex Garageband och ladda upp ljudet som en filmfil.

Man laddar upp en bakgrundsbild och spelar in ljudet i IMovie eller Garageband. 
Därefter kan man ladda upp ljudet som en filmfil på bloggen. Klicka här och lyssna!













Jag tycker eleverna lägger mer energi och tid på uttalsträning om de ska göra en inspelning så därför är detta ett utmärkt sätt att sätta fokus på uttal och flyt i läsningen. Det är också elevaktivt eftersom många elever tränar uttal samtidigt, jämfört med om en elev läser upp texten i helklass. Det kan vara problematiskt med tillgång till inspelningsutrymmen om många ska spela in samtidigt, men det brukar lösa sig. Inspelningen tar ju inte så lång tid. Annars får man ge uppgiften som en läxa.