lördag 24 maj 2014

Länk till material om The Big Five

Här är en länk till bloggen Ullis skolsida där Ulrica Elisson delar med sig av pdf-filer och en film som på ett tydligt och tilltalande sätt förklarar de fem förmågor som genomsyrar vår läroplan. I materialet finns även en extra ruta; värdegrundande förmågor, vilka inte bedöms utan finns med för att förstärka ett gott klassrumsklimat.

Även andra sidor på Ulricas blogg är läsvärda och tankeväckande. Rekommenderas!

torsdag 22 maj 2014

Scratch-projekt som presenterar och förklarar engelska uttryck

Jag har nyligen bekantat mig med verktyget Scratch, som tillhandahåller enkelt programmering med hjälp av färdiga block. Många inom undervisning pratar nu om att kunskap om programmering är en nyckelkompetens i vårt samhälle där man ständigt omges av en massa saker som innehåller kod. Programmering ingår kanske mest i ämnet matematik men detta enkla programmeringverktyg kan användas av andra än matematiklärare. För mig som språklärare kommer kunskap om programmering som en bonus för det jag är ute efter är att träna olika förmågor i språk. Anledningen till att jag använder mig av nya digitala verktyg är att det är ett sätt att öka lusten och kreativiteten i lärandet. Webb 2.0 ökar synligheten av lärandet och ger eleverna möjligheter till att ge respons och lära sig av sina kamrater.


En skärmbild inifrån mitt Scratch-projekt. Man kodar genom att dra in olika funktioner i ett  manus.

Projektet genomfördes med 50 elever i årskurs 9. Som utgångspunkt för arbetet valde jag webb-sidan ”The English We Speak”, där BBC med korta pod-sändningar presenterar och förklarar en lång rad engelska uttryck. Programmen är lite humoristiska och gjorda för engelskundervisning (BBC English Learning), vilket märks i att de dels är gjorda på tydlig engelska, dels kan man, om man vill, ha texten framför sig när man lyssnar. Uppgiften gick ut på att göra ett Scratch-projekt som presenterade och förklarade det uttryck de valt från “The English We Speak”. Jag förordade att de skulle välja olika uttryck så att vi kunde bekanta oss med många nya fraser. Varje projekt skulle innehålla någon animation och eget intalat ljud. Som fördjupning kunde de förse illustrationen med olika svarsalternativ, som mottagarna kunde välja mellan. Jag hade gjort ett exempel för att underlätta för dem att förstå vad uppgiften gick ut på. Detta exempel användes också som igångsättare av hela arbetet. (Tryck på flaggan för att starta. Man måste ha Flash Player för att kunna se detta.)




Jag skapade en grupp på Scratch där eleverna skulle bli ”följare” och ladda upp sina projekt, vilket underlättade för oss att hitta varandras projekt, men denna grupp tillhandahöll även ett diskussionsforum. Vid redovisningstillfället, efter kamratbedömningen, uppmanades de att kommentera varandras arbeten på engelska samt att skriva en kommentar om vad de tyckte om projektet.

Jag är nöjd med detta mitt första Scratch-projekt med elever. För att underlätta för dem att komma in i programmeringstänket hade jag genomgångar i början av varje lektion där jag visade hur man gjorde de saker som krävdes i instruktionerna. Så gott som samtliga lyckades till slut publicera ett projekt som förklarade ett engelsk uttryck och genom att eleverna var nyfikna och tittade på varandras projekt lärde de sig på så sätt en mängd nya uttryck. 

Vi hade problem med nätuppkopplingen de första lektionerna. Det verkar som om Scratch kräver stor nätkapacitet och programmet stod och laddade väldigt lång tid. Vissa elever kom inte in alls. Efter att ha pratat med IT-teknikern spred vi ut oss i fler klassrum för den trådlösa uppkopplingen i varje klassrum klarar bara av drygt 20 uppkopplingar och de flesta elever kör både dator och telefon via skolans nät. När vi sätter igång en sådan här massiv datoruppgift räcker inte kapaciteten till. 


Här är en länk till elevinstruktionerna (på engelska).

Detta projekt var en fördjupningsuppgift i distanskursen Digitalt berättande och digitalt lärande vid Umeå universitet och här är en länk till min rapport.

onsdag 14 maj 2014

Bloggar med många tips till tyskundervisningen

Min lärarstudent har hittat en blogg: http://dafideen.wordpress.com/ som tillhandahåller många länktips.

Via bloggen ovan hittade jag denna användbara webb-sida: Übungsseiten DaF