Verblära är nyttigt och nödvändigt men inte alltid skrattretande. För att göra detta avsnitt lite mer aptitretande prövar jag i år att kombinera det med en serie, Lockie Leonard, som finns tillgänglig via Utbildningsradion. Serien är humoristisk och handlar om en tolvårig australiensisk pojke som flyttar till en ny ort och de problem han råkar ut för där. Det står på URs sida att målgrupp är årskurs 4-6 men om man inte väljer svensk text utan engelsk eller ingen text alls är den lämplig för äldre elever. De 14 avsnitten à 25 minuter finns tillgängliga för alla på URs hemsida och jag ger eleverna i läxa att se vissa avsnitt hemma och sedan gör vi olika skriftliga och muntliga uppgifter i skolan som kombinerar verblära med innehållet i serien.
Här är länkar till elevinstruktionerna på bloggen Digital portfolio samt info om hur läxan förhörs:
- Avsnitt 1 och 2. Läxan förhörs genom att eleverna, fyra och fyra; berättar vilka fem ord de valt samt att de sitter och diskuterar vad de vet om Australien. Sedan tar vi upp några av dessa saker i helklass. Därefter får alla skriva ner allt de vet om Lockie Leonard och hans familj i tio minuter, för att vi lärare ska kunna kontrollera om de kommer ihåg s-formen i tredje person singularis.
- Avsnitt 3 och 4. Denna gång försöker vi gruppera orden eleverna valt i olika ordklasser och gå igenom lite ordbildning, t ex att ett verb kan göras om till substantiv (scratch- scratching). Vid läxtillfället jobbar eleverna i par och besvarar muntligt; "What do the people of Angulus think of the newcomers? Den ena eleven ska specifikt besvara; "What do Lockie's classmates think of him?" Den andra eleven ska specifikt besvara; "What do the police officers think of Lockie's dad?" Skriftligt sammanfattar eleverna i tio minuter vad det senaste avsnittet handlade om: Dels för att kontrollera om de gjort läxan (=sett avsnitt 4), dels för att kontrollera preteritumformerna.
- Avsnitt 5 och 6. Vi låter eleverna själva gruppera sina ord i ordklasser för att bli mer medvetna när de slår upp ord i lexikon. (Instruktioner finns på denna länk.) Denna vecka jobbar vi med perfekt och pluskvamperfekt och vi inleder med gruppdiskussioner om pinsamma föräldrar i filmen och i verkligheten.
- Avsnitt 7 och 8. När vi ser avsnitt 7 testar vi hörförståelsen med ett tiotal frågor; 7 kortfrågor att fylla i under programmet och tre frågor som kräver längre svar vilka besvaras efter filmvisningen. En del elever var så inne i filmen att de missade på de enklare kortfrågorna som testade om de uppfattade detaljer. Nästa hörförståelse kommer vi att ha flervalsfrågor som testar detta så sjäva svarandet inte "kostsar för mycket tid" av filmen.
- Avsnitt 9 och 10. Vi jobbar med ing-form i skolan både muntligt och skriftligt. Vi gör bland annat en muntlig övning där samtalet styrs av uttryck typ "Im good at..." ( se länk från bloggen Digital portfolio)
- Avsnitt 11 och 12. Do-omskrivning brukar ställa till det och vi repeterar detta samt övar i skolan. Vi genomför ännu en hörförståelse när vi tittar på avsnitt 11 i skolan. Denna gång har vi 11 flervalsfrågor och en "skriv-själv-svaret" sist så frågorna inte "stör" filmen.
- Avsnitt 13 ich 14 . Vi går igenom passiv form samt repeterar modala hjälpverb och vid läxförhöret får alla elever skriva ett påhittat dagboksinlägg där de reflekterar kring det som hänt de senaste avsnitten. Eleverna låtsas alltså vara Lockie och skriver ett dagboksinlägg som de publicerar på bloggen. Verbläran avslutas med ett verbprov med de 7 x 10 verb och de olika verbformer eleverna fått i läxa varje vecka.
Vid utvärderingar var de flesta eleverna nöjda med detta arbetsområde. Någon enstaka påpekade att programmet var åldersklassat för yngre elever men även dessa elever tyckte om variationen i arbetssättet. Verbprovet var lyckat: Alla eleverna blev godkända och de flesta visade prov på förbättrade verbkunskaper.