Jag brinner för metoden storyline i vilken man skapar en fiktiv värld och eleverna får spela påhittade roller i denna. Den digitala tekniken tillhandahåller nya möjligheter att skapa en mötesplats för dessa karaktärer och gör så att eleverna kan lära av varandra eftersom allt publiceras och är lättillgängligt.
Bloggen
The Taurus Express är en digital storyline på engelska i Agatha Christies anda. The Taurus Express har sin utgångspunkt i början av Agatha Christies Murder on the Orient Express och eleverna tilldelas de olika rollerna som resenärer eller personal på denna tågresa.
Första uppgiften är att presentera sin karaktär på bloggen med en Voki, eleverna får rollkort med väsentlig information. Varje inlägg får karaktärens namn som etikett så man kan klicka på namnet och få upp de inlägg som denna karaktär publicerat. Nästa uppgift är att lära in vad varje karaktär sett och gjort vid tiden för mordet och eleverna blir sedan förhörda av detektiven (läraren), vilket spelas in och läggs upp på bloggen. Efter att alla bevis kommit fram får eleverna skriva sin version av denna detektivhistoria och själv bestämma vem som är den skyldige. Dessa berättelser presenteras även de på bloggen. Arbetet avslutas med att man ser filmen Murder on the Orient Express och eleverna får jämföra sina slut med Agatha Chrisites.
Denna blogg utgör ett kul sätt att variera och skapa engagemang i engelskundervisningen. Man tränar flera olika förmågor; samtala, skriva och förstå. Metoden ger även många tillfällen till kreativitet och lustfullt lärande. Den digitala formen gör att allt är lättillgängligt och eleverna uppmanas att gå in och ta del av de andras inlägg, för att se hur andra har löst sina uppgifter, vilket leder till både inlärning och inspiration. Rollspel av olika slag förekommer i många datorspel och de är populära. Man spelar någon annan och vågar ofta göra mer än när man är sig själv. Vid två tillfällen, presentation och vittnesförhör, dramatiserar vi i klassrummet under ledning av detektiven Miss Swanson (läraren). Och alla elever får, som sagt, komma ut till detektiven och bli förhörda. Eleverna är intresserade av att ta reda på vilka karaktärer de andra i klassen spelar. Detta intresse är ”äkta” för det är ny information som de kan ha användning av i sin berättelse. Själva brottet och omständigheterna runt detta skapar mystik och dramatik samt gör engelsklektionerna spännande. Det är även intressant att se att samma början kan ge så många olika slut. Snacka om individuella lösningar!