lördag 8 november 2014

Kahoot!

Jag har börjat använda ett verktyg som heter Kahoot. Läraren registrerar sig på Kahoot och skapar där olika frågetävlingar.  Det är enkla flervalsfrågor.  Man kan välja hur många alternativ man vill ha och  rätt svar markeras. Man ställer även in hur lång betänketid man vill ge eleverna. När en quiz startas så kommer det upp ett nummer på skärmen. Eleverna går in på Kahoot.it på sina datorer, plattor eller mobiler och skriver in numret. När alla registrerat sig startar man. Efter betänketiden visas rätt svar och hur många som valt de olika alternativen. I det läget kan läraren resonera om svaret och ge formativ bedömning utan att de som svarat fel känner sig direkt utpekade. Mellan varje fråga får man se en lista med de fem bästa resultaten. Den som svarar rätt snabbast får mest poäng. Varje deltagare ser på sitt verktyg vilken plats de ligger på.

Mina elever är helt galna i dessa frågetävlingar. Jag har mest använt dem i tyska där jag tränar kasus efter olika prepositioner och jag har aldrig tidigare haft elever som bönar och ber att vi ska köra fler övningar med denna grammatik. Det roliga är att de tysta duktiga tjejerna får glänsa, men alla, även de annars omotiverade, är på bettet och försöker hitta rätt artikel så snabbt de kan. Eftersom man efter varje fråga ser hur många som valt de olika alternativen kan jag se att antalet rätt svar är i majoritet och att andelen rätt ökar för varje gång man kör övningen. Nån nytta gör den i varje fall och eleverna blir uppsluppna på köpet.

Här är länkar till några övningar jag gjort:
In der Stadt; eleverna ser en mening och väljer en plats i staden som passar till aktiviteten.
Prepositioner med ackusativ eller dativ; eleverna väljer vilket kasus som kommer efter prepositionen.
Prepositioner med ackusativ + prepositioner med dativ; eleverna ska skriva rätt artikel på orden efter prepositionerna.


Namnslumpare

För att eleverna ständigt ska vara alerta och vara beredda på att svara så är det många som använder sig av metoder som "no hands" och "names in a box". Jag har en låda med lappar med elevernas namn på katedern men har vid olika tillfällen sett digitala versioner av dessa och har nu blivit färdig att prova två sådana. Det är ju alltid kul att variera sig lite. Båda verktygen är lätta att använda, man behöver till exempel inte registrera sig, men de skiljer sig lite åt vad det gäller redigerings- och publiceringsmöjligheter.

Random name selector ger möjlighet till att ställa in tiden det tar innan ett namn väljs. Ska man ställa många frågor blir det för långsamt om man till exempel ska vänta fyra sekunder innan ett nytt namn kommer upp. Det är ju bättre att lägga dessa sekunder på att förlänga svarstiden. På denna namnslumpare kan man även välja att koppla bort ljudet. När jag skrivit in namnen och skulle lägga in slumpgeneratorn på vår årskursblogg fungerade inte URL-länken utan jag fick bädda in sidan istället. Det var lite svårt att få plats med hela slumpgeneratorn på vår blogg men jag ändrade formatet lite så det blev OK, se exempel. Man kan redigera på sidan man får upp om man till exempel vill ändra tiden.

Det andra exemplet kommer från Classtools.net. Det ser snyggare ut och man länkar via en URL-länk. Nackdelen är att här inte finns någon möjlighet att ändra tiden och inte heller att koppla bort ljudet, men man kan ju alltid stänga av ljudet på datorn. Här är vårt exempel:



onsdag 22 oktober 2014

Halloween-tips

Jag hittade några sånger som kan vara användbara starters så här i Halloween-tider:
Scary song
Five little pumpkins
På Learning Stations hemsida hittar man fler låtar.

måndag 2 juni 2014

The in-class flip

Jag råkade se denna film på You-Tube och kom att tänka på att detta upplägg skulle passa en orolig klass jag har, där jag har stora problem att få hela gruppen att följa med på genomgångar men även att få dem att jobba över huvud taget.

Konceptet går ut på att eleverna jobbar i stationer med en flippad genomgång som en station. Läraren får på detta sätt mer tid åt dem som behöver hjälp att komma igång samt åt dem som har svårt att fokusera på skolarbetet. Titta och se om det kan vara något för dig.


lördag 24 maj 2014

Länk till material om The Big Five

Här är en länk till bloggen Ullis skolsida där Ulrica Elisson delar med sig av pdf-filer och en film som på ett tydligt och tilltalande sätt förklarar de fem förmågor som genomsyrar vår läroplan. I materialet finns även en extra ruta; värdegrundande förmågor, vilka inte bedöms utan finns med för att förstärka ett gott klassrumsklimat.

Även andra sidor på Ulricas blogg är läsvärda och tankeväckande. Rekommenderas!

torsdag 22 maj 2014

Scratch-projekt som presenterar och förklarar engelska uttryck

Jag har nyligen bekantat mig med verktyget Scratch, som tillhandahåller enkelt programmering med hjälp av färdiga block. Många inom undervisning pratar nu om att kunskap om programmering är en nyckelkompetens i vårt samhälle där man ständigt omges av en massa saker som innehåller kod. Programmering ingår kanske mest i ämnet matematik men detta enkla programmeringverktyg kan användas av andra än matematiklärare. För mig som språklärare kommer kunskap om programmering som en bonus för det jag är ute efter är att träna olika förmågor i språk. Anledningen till att jag använder mig av nya digitala verktyg är att det är ett sätt att öka lusten och kreativiteten i lärandet. Webb 2.0 ökar synligheten av lärandet och ger eleverna möjligheter till att ge respons och lära sig av sina kamrater.


En skärmbild inifrån mitt Scratch-projekt. Man kodar genom att dra in olika funktioner i ett  manus.

Projektet genomfördes med 50 elever i årskurs 9. Som utgångspunkt för arbetet valde jag webb-sidan ”The English We Speak”, där BBC med korta pod-sändningar presenterar och förklarar en lång rad engelska uttryck. Programmen är lite humoristiska och gjorda för engelskundervisning (BBC English Learning), vilket märks i att de dels är gjorda på tydlig engelska, dels kan man, om man vill, ha texten framför sig när man lyssnar. Uppgiften gick ut på att göra ett Scratch-projekt som presenterade och förklarade det uttryck de valt från “The English We Speak”. Jag förordade att de skulle välja olika uttryck så att vi kunde bekanta oss med många nya fraser. Varje projekt skulle innehålla någon animation och eget intalat ljud. Som fördjupning kunde de förse illustrationen med olika svarsalternativ, som mottagarna kunde välja mellan. Jag hade gjort ett exempel för att underlätta för dem att förstå vad uppgiften gick ut på. Detta exempel användes också som igångsättare av hela arbetet. (Tryck på flaggan för att starta. Man måste ha Flash Player för att kunna se detta.)




Jag skapade en grupp på Scratch där eleverna skulle bli ”följare” och ladda upp sina projekt, vilket underlättade för oss att hitta varandras projekt, men denna grupp tillhandahöll även ett diskussionsforum. Vid redovisningstillfället, efter kamratbedömningen, uppmanades de att kommentera varandras arbeten på engelska samt att skriva en kommentar om vad de tyckte om projektet.

Jag är nöjd med detta mitt första Scratch-projekt med elever. För att underlätta för dem att komma in i programmeringstänket hade jag genomgångar i början av varje lektion där jag visade hur man gjorde de saker som krävdes i instruktionerna. Så gott som samtliga lyckades till slut publicera ett projekt som förklarade ett engelsk uttryck och genom att eleverna var nyfikna och tittade på varandras projekt lärde de sig på så sätt en mängd nya uttryck. 

Vi hade problem med nätuppkopplingen de första lektionerna. Det verkar som om Scratch kräver stor nätkapacitet och programmet stod och laddade väldigt lång tid. Vissa elever kom inte in alls. Efter att ha pratat med IT-teknikern spred vi ut oss i fler klassrum för den trådlösa uppkopplingen i varje klassrum klarar bara av drygt 20 uppkopplingar och de flesta elever kör både dator och telefon via skolans nät. När vi sätter igång en sådan här massiv datoruppgift räcker inte kapaciteten till. 


Här är en länk till elevinstruktionerna (på engelska).

Detta projekt var en fördjupningsuppgift i distanskursen Digitalt berättande och digitalt lärande vid Umeå universitet och här är en länk till min rapport.

onsdag 14 maj 2014

Bloggar med många tips till tyskundervisningen

Min lärarstudent har hittat en blogg: http://dafideen.wordpress.com/ som tillhandahåller många länktips.

Via bloggen ovan hittade jag denna användbara webb-sida: Übungsseiten DaF

tisdag 29 april 2014

TeachMeet Lund 28 april


Jag var en av talarna i TeachMeet Lund och ni som missade detta gränsöverskridande möte om utbildning och IT kan se Bambuser-filmen som återfinns på denna länk. Mitt bidrag om digital storyline kommer 1.13.50 in i filmen.

onsdag 29 januari 2014

Idétorka: Låt slumpen starta din berättelse

Författaren och illustratören Bruce Van Patter erbjuder på sin hemsida ett par "igångsättare" till berättelser. Han rekommenderar övningarna för lägre årskurser men jag tycker de är användbara i engelskundervisningen även för årskurs 7, 8 och 9.

Den första är en slumpgenerator där olika "What if"-frågor dyker upp. Några frågor blir väldigt konstiga och känns mer jobbiga än inspirerande medan andra verkligen kan vara incitament till historier, muntliga såväl som skriftliga. Här är några exempel:
  • What if a scarecrow talked like a scientist?
  • What if a grandson hugged an escaped prisoner?
  • What if a policeman laughed at an alien ship?

En annan "igångsättare"; Weird Headline Maker, tillhandahåller slumpvis genererade rubriker som ska sätta igång fantasin hos skribenterna, vars uppgift är att skriva artikeln. Här finns också en lärarhandledning med tips på hur man kan diskutera fram fylligare innehåll. Rubrikerna utmanar fantasin; till exempel:
  • Charming Detective Kidnaps Coach. 
  • Unhappy Frog Pursues Trumpet
  • Chicken Chooses Giant


Bruce Van Patter har också skapat  en sida som kallas "The Story Kitchen", där man väljer vilken hjälte, plats och fiende som ska förekomma i historian. Därefter klickar man på en knapp och då dyker cirka en sida text upp där början och ett problem presenteras. Eleven får sedan i uppgift att skriva slutet på berättelsen. Många elever har ju svårt att komma igång och om man har begränsad tid så är detta ett utmärkt sätt att se till att alla har något att skriva om. De exempel jag läst är fantasieggande och ibland lite "crazy" på ett roligt sätt. Uppgiften innebär också att eleverna får använda sig av läsförståelse och de får i berättelsens början ett ordförråd som de kan vidareanvända i sin text.


Det finns även en enklare uppgift, Mugshots, som innebär att eleverna väljer ett ansikte och sedan får de ett antal frågor till denna karaktär. Eleven använder sin fantasi och besvarar frågorna och har vips skapat en huvudperson till en berättelse.

lördag 25 januari 2014

Little Bird Tales: Berättelser med bild och ljud + Vägbeskrivningar

Det finns otaliga användbara gratisverktyg på nätet och här har jag hittat ännu ett: Little Bird Tales, som har den fördelen att man lätt kan spela in ljud till sina bildberättelser.

Som språklärare börjar jag genast fundera ut användningsområden och jag lät årskurs sju i tyska prova på att spela in vägbeskrivningar. Jag visade dem mitt exempel (se nedan) och lät dem sedan göra egna versioner, men jag erbjöd dem bilden nedan samt en till om de inte var intresserade av att rita själv. Vissa elever, som inte gillar att rita, lägger för mycket tid på denna del, och det är ju att öva de tyska fraserna som jag vill komma åt. Några elever valde andra verktyg än Little Bird Tales. Vi presenterade vägbeskrivningarna lite då och eleverna fick gissa var vi hamnade. Vi hade kul samtidigt som vi repeterade och nötte in dessa fraser.

littlebirdtales.com cover image
Mitt exempel gjort i Little Bird Tales.
Klicka på bilden!

onsdag 15 januari 2014

Träna språk; avancera till nya nivåer: Duolingo

Jag har provat ett språkverktyg, Duolingo, där man kan välja att träna olika språk från en nybörjarnivå till ett avancerat språkbruk. Man jobbar sig igenom olika övningar och kan läsa tips och genomgångar om man inte förstår. Det som tilltalar eleverna är att man stiger i nivåer, "levels", och man har olika liv som försvinner om man gör fel. Varje frågeomgång har 20 frågor och man har tre "liv" tillgodo. Det finns en förteckning med de ord och den grammatik som man gått igenom. Det finns en stapel för varje ord/svårighet och den indikerar hur ofta du övat och klarat av densamma. Om du inte övat ett ord på länge sjunker nivån i stapel, vilket påpekas att man måste repetera för att ord ska fastna i långtidsminnet.  Man kan välja "Strenghten your words" och då kommer repetitionsövningar med de ord man gått igenom och stapeln fylls på igen.

Den enda nackdelen (om man inte ser det som ytterligare en språkövning) är att instruktioner och översättningar sker på engelska. Eleven kanske kan översätta till svenska men kommer inte på det engelska ordet.

Duolingo finns också som app till iPhone och iPad och Androidapparater.

Mina elever har datorer och använder Duolingo på dessa. Detta verktyg passar speciellt i årskurs sju där jag har en sen fredagslektion där många är lite sega. Den sista stunden kan de arbeta med denna webbsida i eget tempo och många "kvicknar till" när det handlar om olika nivåer och tävlingsmoment. Man kan också bjuda in vänner och tävla mot varandra i olika övningar.

Skärmbild från webbsidan