onsdag 29 januari 2014

Idétorka: Låt slumpen starta din berättelse

Författaren och illustratören Bruce Van Patter erbjuder på sin hemsida ett par "igångsättare" till berättelser. Han rekommenderar övningarna för lägre årskurser men jag tycker de är användbara i engelskundervisningen även för årskurs 7, 8 och 9.

Den första är en slumpgenerator där olika "What if"-frågor dyker upp. Några frågor blir väldigt konstiga och känns mer jobbiga än inspirerande medan andra verkligen kan vara incitament till historier, muntliga såväl som skriftliga. Här är några exempel:
  • What if a scarecrow talked like a scientist?
  • What if a grandson hugged an escaped prisoner?
  • What if a policeman laughed at an alien ship?

En annan "igångsättare"; Weird Headline Maker, tillhandahåller slumpvis genererade rubriker som ska sätta igång fantasin hos skribenterna, vars uppgift är att skriva artikeln. Här finns också en lärarhandledning med tips på hur man kan diskutera fram fylligare innehåll. Rubrikerna utmanar fantasin; till exempel:
  • Charming Detective Kidnaps Coach. 
  • Unhappy Frog Pursues Trumpet
  • Chicken Chooses Giant


Bruce Van Patter har också skapat  en sida som kallas "The Story Kitchen", där man väljer vilken hjälte, plats och fiende som ska förekomma i historian. Därefter klickar man på en knapp och då dyker cirka en sida text upp där början och ett problem presenteras. Eleven får sedan i uppgift att skriva slutet på berättelsen. Många elever har ju svårt att komma igång och om man har begränsad tid så är detta ett utmärkt sätt att se till att alla har något att skriva om. De exempel jag läst är fantasieggande och ibland lite "crazy" på ett roligt sätt. Uppgiften innebär också att eleverna får använda sig av läsförståelse och de får i berättelsens början ett ordförråd som de kan vidareanvända i sin text.


Det finns även en enklare uppgift, Mugshots, som innebär att eleverna väljer ett ansikte och sedan får de ett antal frågor till denna karaktär. Eleven använder sin fantasi och besvarar frågorna och har vips skapat en huvudperson till en berättelse.

lördag 25 januari 2014

Little Bird Tales: Berättelser med bild och ljud + Vägbeskrivningar

Det finns otaliga användbara gratisverktyg på nätet och här har jag hittat ännu ett: Little Bird Tales, som har den fördelen att man lätt kan spela in ljud till sina bildberättelser.

Som språklärare börjar jag genast fundera ut användningsområden och jag lät årskurs sju i tyska prova på att spela in vägbeskrivningar. Jag visade dem mitt exempel (se nedan) och lät dem sedan göra egna versioner, men jag erbjöd dem bilden nedan samt en till om de inte var intresserade av att rita själv. Vissa elever, som inte gillar att rita, lägger för mycket tid på denna del, och det är ju att öva de tyska fraserna som jag vill komma åt. Några elever valde andra verktyg än Little Bird Tales. Vi presenterade vägbeskrivningarna lite då och eleverna fick gissa var vi hamnade. Vi hade kul samtidigt som vi repeterade och nötte in dessa fraser.

littlebirdtales.com cover image
Mitt exempel gjort i Little Bird Tales.
Klicka på bilden!

onsdag 15 januari 2014

Träna språk; avancera till nya nivåer: Duolingo

Jag har provat ett språkverktyg, Duolingo, där man kan välja att träna olika språk från en nybörjarnivå till ett avancerat språkbruk. Man jobbar sig igenom olika övningar och kan läsa tips och genomgångar om man inte förstår. Det som tilltalar eleverna är att man stiger i nivåer, "levels", och man har olika liv som försvinner om man gör fel. Varje frågeomgång har 20 frågor och man har tre "liv" tillgodo. Det finns en förteckning med de ord och den grammatik som man gått igenom. Det finns en stapel för varje ord/svårighet och den indikerar hur ofta du övat och klarat av densamma. Om du inte övat ett ord på länge sjunker nivån i stapel, vilket påpekas att man måste repetera för att ord ska fastna i långtidsminnet.  Man kan välja "Strenghten your words" och då kommer repetitionsövningar med de ord man gått igenom och stapeln fylls på igen.

Den enda nackdelen (om man inte ser det som ytterligare en språkövning) är att instruktioner och översättningar sker på engelska. Eleven kanske kan översätta till svenska men kommer inte på det engelska ordet.

Duolingo finns också som app till iPhone och iPad och Androidapparater.

Mina elever har datorer och använder Duolingo på dessa. Detta verktyg passar speciellt i årskurs sju där jag har en sen fredagslektion där många är lite sega. Den sista stunden kan de arbeta med denna webbsida i eget tempo och många "kvicknar till" när det handlar om olika nivåer och tävlingsmoment. Man kan också bjuda in vänner och tävla mot varandra i olika övningar.

Skärmbild från webbsidan