lördag 22 augusti 2015

Mount Perception: Klassen övar upp sin förståelse i engelska



Vid ett flertal tillfällen har jag i Facebook-gruppen Engelska 6-9 läst om kolleger som genomfört "30-day-challenge", där elever i 30 dagar ska genomföra olika aktiviter på engelska. Idén är enligt uppgift (se kommentar nedan) ett resultat av kollegialt samarbete och ursprungsidén kommer troligtvis från Emmeli Johansson men har sedan strukturerats upp av Mia Smith som presenterar sin version på bloggen Mias klassrum och jag har använt mig av delar av hennes upplägg.

Under hösten 2014 läste jag en kurs vid Umeå universitet som heter Datorspel och lärande.  Genom att spelifiera undervisningen kan man väcka mer engagemang och lust i lärandet men i skolarbetet är det viktigt att ingen blir utslagen, alla måste känna att de bidrar till framgången. Tid till reflektion är ytterligare en betydelsefull aspekt om man ska använda sig av spel i lärandet. I den ursprungliga "30-day-challenge" handlar det om utmaning på individuell nivå och jag använde mig av idén samt vissa delar av materialet och satte ihop en utmaning på klassnivå, Mount Perception.

Idéen grundar sig på att eleverna tillsammans under tre veckor ska bygga ett berg, Mount Perception, genom att genomföra olika hör- och läsaktiviteter. I instruktionerna anges en rad olika valbara aktiviteter på olika svårighetsnivå och eleverna ska under lektionstid samt i läxa genomföra dessa + samla minst fem svåra ord per aktivitet. På vår skola har eleverna egna bloggar där de redovisar skoluppgifter. Eleverna för där loggbok över vad de gjort och skriver ner sina ord i bloggarna och läraren fyller i rutorna i berget. Genom att prata med läraren om de aktiviteter man genomfört med utgångspunkt från loggboksanteckningarna kan eleverna tjäna in bonusrutor till bergsbygget. Belöningen om klassen lyckas fylla berget är att de får se en engelsk film på lektionstid. Orden som varje elev samlat på sig skriver de i en gloslista som de ger/skickar till läraren och dessa ord är läxa under "filmveckan". Avslutningsvis genomför eleverna en läs- och hörförståelse från Skolverkets sida med bedömningsstöd.

Utdrag ur instruktionerna
I en klass har man alltid elever på olika färdighetsnivå och denna uppgift ger stora möjligheter till individuellt arbete på olika svårighetsnivåer. De snabba eleverna kan välja många uppgifter och de lite långsammare kan arbeta i sitt tempo utan att känna sig stressade men ändå känna att de bidrar till bygget. I mina samtal med eleverna får de på engelska återberätta vilka uppgifter de gjort samt vad de tycker är lätt respektive svårt. Vi pratar om olika strategier för att överbrygga svårigheterna. Sådana här "vägledande samtal" tycker jag är väldig viktiga för att kunna ge formativ bedömning på individnivå. Jag försöker att då och då planera upp undervisningen så jag får tillfälle att genomföra dessa "coachningssamtal".

Själva berget tillverkade jag i Google Drive med Google Drawings. Jag gjorde en ruta som jag kopierade och byggde berget med. Antalet rutor grundade sig på att varje elev skulle göra fyra aktiviteter per vecka (tre lektioner + läxa).  En gång i veckan gick jag in och tittade på elevernas bloggar och markerade i berget. Resultatet publicerades på webb-sidan med instruktionerna via en länk till webb-sidan i Google Drawings.  Denna aktivitet genomfördes i tre sjuor och det var viss konkurrens mellan sjuorna. De kontrollerade vilken klass som gjort flest aktiviteter. Det var endast en sjua som lyckades fylla berget i tid och de fick se film, Holly's Heroes (UR), hela fjärde veckan. De andra två sjuorna fortsatte bygga berg den fjärde veckan och fick se ett avsnitt av Holly's Heroes. Under resten av terminen fick klasserna se ytterligare några avsnitt av Holly's Heroes och diskutera innehållet utifrån diskussionsfrågor i lärarhandledningen.
Berget tillverkades och uppdaterades varje vecka i Google Drawings