tisdag 8 november 2011

Eine Reise nach München

Med hjälp av en del stycken i läroboken Der Sprung 3 sätter jag och eleverna i årskurs 8 ihop en enkel storyline, en påhittad historia, där vi tillsammans ska göra en resa till München.

Första delen består av att packa resväskan, som avbildas digitalt med hjälp av verktyget Paintbrush eller Gimp. Läraren visar vid genomgången vad hon har packat, för hon ska ju också med på resan.Vi repeterar klädesplagg (läxord från ett stycke i boken) och vid läxförhöret får eleverna i mindre grupper visa och berätta vad de packat. Extrauppgift är att skriva en beskrivande text om innehållet i resväskan.

Nästa del handlar om att köpa biljetter och resa med tåg. Även här hämtar vi ord och fraser från ett kapitel i läroboken. Orden kan övas i en övning på glosor.eu. Ord och fraser övas och redovisas även i en inspelning av en pildialog i övningsboken. Vi spelar in i iMovie för det är lättast att överföra till bloggen. Läraren visar hur genom att spela in en bit ur en annan dialog.


Här följer ett elevexempel. De la upp sin ljudfil på YouTube vilket kräver att man har ett konto.
Klicka här för att höra på dialogen.
Nästa avsnitt handlar om sightseeing i München. I vår lärobok har vi två texter om München och eleverna får ord från dessa i läxa. Vid läxtillfället går de ut på nätet och besöker en av platserna virtuellt. Därefter får de skriva ett vykort hem i vilket de berättar om vad de sett. De får använda alla hjälpmedel och är tvungna att bli färdiga och lämna in innan lektionen är slut. Ofta hamnar flera i "Google translate-fällan". Vid nästa lektionstillfälle brukar jag diskutera fördelar och nackdelar med Google translate. Verktyget är bäst för enstaka ord. Hela meningar blir oftast fel. Man måste kunna mer tyska än eleverna i årskurs 8 för att avgöra vad som är rätt eller fel om man översätter hela meningar åt gången.

Här är en länk till en elevs blogg där hon publicerat sin vykortstext. Ytterligare ett exempel finner du här.

Vi repeterar även vägbeskrivningar och använder oss av Google maps över München. Eleverna får i par beskriva vägen till olika sevärdheter. Här är en länk till instruktionerna.

Under vistelsen i München låtsas vi bli bestulna. Vi utgår från ett kapitel i läroboken och lär in fraser för att kunna göra en stöldanmälan hos polisen samt beskriva en misstänkt gärningsman. Vid läxförhöret får eleverna gå till polisen (läraren) och rapportera om stölden.

Det avslutande avsnittet handlar om ett restaurangbesök. Eleverna får repetera restaurangord och spelar i grupper in dialoger. 

Jag tycker att dessa "obligatoriska" ämnesområden; kläder, resandeord, turistord och restaurangord upplevs som mer intressanta och mer relevanta om man bakar in dem i ett sådant här sammanhang som den fiktiva resan i denna storyline. Eftersom alla eleverna i årskurs 8 har vars en dator har vi använt detta verktyg för ljudupptagningar. Några elever har lagt upp uppgifter i sina skolbloggar där de samlar skoluppgifter av olika slag. Sådana bloggar är utmärkta verktyg för att synliggöra lärande och eleverna kan stolt visa upp sina kunskaper.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar