fredag 16 december 2011

Spooky schoolwork

I årskurs sju hade vi ett spöktema under andra halvan av höstterminen. Temat inleddes med att titta på Michael Jacksons  musikvideo Thriller, som finns tillgänglig på YouTube. Vi samlade ord från filmen i en mindmap som gjordes med verktyget MindNode (se annat inlägg i denna blogg). Orden fick eleverna i läxa och vår mindmap lades upp på vår blogg så att alla hade tillgång till den. På Glosor.eu la vi upp en ordlista så att eleverna kunde öva orden där med.
Ord till Michael Jacksons musikvideo Thriller

Vi lyssnade på flera av UR:s spökhistorier som vi har tillgång till som strömmande ljud från SLI.SE. Efteråt fick eleverna frågor för att se hur mycket de uppfattat.



My Angel of Mercy
Några texter i vår lärobok har spöktema och eleverna fick nya ord från dessa i läxa. Nästa uppgift var att återberätta en av texterna muntligt och spela in detta som en iMovie-film som skulle laddas upp på elevernas egna bloggar, deras digitala portfolios. (Vi använder oss av verktyget Blogger och vi har inte hittat något annat sätt att ladda upp en ljudfil än att göra en ljudinspelning i iMovie och sedan importera filmen i bloggen.) Jag som lärare gjorde en inspelning, My Angel of Mercy, som inspiration och la upp den på min blogg.


Här är några exempel på elevernas ljudinspelningar;
Ghost story
Death

Slutligen var det dags för eleverna att hitta på egna spännande historier. Vi gick igenom en berättelses dramaturgi och vad som var viktigt att tänka på när man skriver en berättelse på engelska. Efter en veckas arbete fick de ge kamratrespons enligt instruktioner och slutligen publicerades texterna på elevernas bloggar och läraren gav sina rättningskommentarer. På bloggen skriver jag endast kommentarer om innehållet. Omdöme och förbättringstips vad det gäller språket skriver jag i Unikum som är vårt digitala verktyg för bedömning.

Här är några av elevernas texter.
Ghost story
Ghost story 2

Detta arbetsområde täcker alla förmågor som ska tränas och eleverna tycker det är ett lustfyllt arbetsområde. De muntliga inspelningarna och elevernas egna historier visar på engagemang och de lägger sig vinn om att använda och förbättra sitt språk. Genom att deras arbeten ligger tillgängliga på bloggen underlättar detta för kamratrespons och inspiration från klasskamraters arbeten. Några elever ville inte att vem som helst skulle kunna lyssna på deras inspelning så de la en spärr (endast inbjudna läsare) på sin blogg men de flesta har tagit bort spärren igen för de vill att andra ska ta del av deras arbeten. De är stolta för sina prestationer.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar