tisdag 20 december 2011

Spel med tyska siffror

Länk till detta spel.
Jag hittade en sida med enkla pedagogiska spel, PurposeGames.com. Man kan både spela spel online och om man registrerar sig kan man tillverka egna spel.

Här är några användbara spel när man övar tyska siffror. Man ska klicka på de siffror som anges och göra det på så snabb tid som möjligt.

Länk till detta spel

Jag var naturligtvis tvungen att pröva att göra ett eget spel och jag gjorde ett på samma tema eftersom jag håller på med siffror i åk 6 just nu. Det tog inte fem minuter som de säger i inledningen utan snarare en timme om man gör en egen bakgrundsbild och inte använder en av deras färdiga mallbilder.

Vill ni prova mitt spel? Wieviel kostet das?

måndag 19 december 2011

Christmas Songs Karaoke

Vi man roa sig med lite karaoke så här i juletid så passar denna sida:
http://www.tistheseasonto.be/songs
På länken ovan finner man musik och text till välkända julsånger som "Frosty the Snowman", "Jingle Bell Rock", "Rudolf the Red Nosed Reindeer" och ett tjugotal andra. Vill man hellre sjunga klassiska julsånger klickar man sig vidare till sidan: Christmas Carols.

söndag 18 december 2011

Gör egna korsord på datorn

Korsord gjort med Puzzlemaker
Det finns en hel del gratis verktyg på nätet som erbjuder enkla sätt att göra korsord. Tyvärr är det ofta så att när du väl vill skriva ut, exportera eller publicera ditt korsord så är det bara en enklare version som man kan välja. Annars är du tvungen att köpa en programvara eller betala för den kopia du vill använda.  Jag har dock hittat några verktyg som går att använda. Två är on-line-verktyg. Fördelen med dessa är att man inte behöver registrera sig. Nackdelen är att man inte kan spara och gå tillbaka och redigera. Gör man fel får man helt enkelt göra om.


Ett enkelt korsord skapas med verktyget: Puzzlemaker
http://puzzlemaker.discoveryeducation.com
De har flera varianter av spel men ett vanligt korsord kallas Criss-Cross. Man namnger korsord och kan låta de färdigval som står i ”step” 2 och 3 stå kvar. Därefter skriver man in varje ord och efter ett mellanrum skriver man in översättningen. När man är färdig trycker man på ”Create My Puzzle”. En fördel med detta korsord är att bakgrunden inte är färgad, vilket är fördelaktigt om man vill skriva ut korsordet. Man kan skriva ut korsordet direkt och vill man spara det digitalt måste man klicka på "Skriv ut"+ "Spara som pdf".

Ett annat gratis on-line verktyg är Crossword Puzzle Games:
http://www.crosswordpuzzlegames.com/create.html
Du skriver in ordet/glosan i en ruta och förklaringen/översättningen i den andra. När du skrivit in alla orden trycker du på knappen ”Create my crossword puzzle”.  Fördelen med detta korsord är att det är lätt att förstå att ordet skrivs i en ruta och förklaringen i en annan. Bakgrunden är färgad och det kan vara ibland vara problem när man vill skriva ut korsordet. De ger hjälp att fixa till detta på sidan.

Man sparar korsorden genom att trycka på ”Skriv ut” och längst nere till vänster på "PDF". Därefter sparar man korsordet som en PDF-fil.

Det finns andra verktyg men för att kunna spara måste man registrera sig och man måste ofta betala för att kunna skriva ut och exportera korsorden. Ett verktyg som är anpassat till Mac-datorer är Crossword forge: https://crossword-forge.en.softonic.com/mac. Man kan ladda ner en demo-version och testa och bli frälst.....

Det är fantastiskt lätt att göra ett korsord och det bästa är att man kan välja lämpliga bakgrunder som gör att korsordet ser verkligt proffsigt ut. Man kan ta egna bilder och lägga till som bakgrunder och det är inga problem att gå in och ändra om man upptäcker fel. I gratisversionen kan man bara skriva ut facit till korsordet utan bakgrund. En licens kostar cirka 50 dollar.

Korsord gjort med Crossword forge

fredag 16 december 2011

Spooky schoolwork

I årskurs sju hade vi ett spöktema under andra halvan av höstterminen. Temat inleddes med att titta på Michael Jacksons  musikvideo Thriller, som finns tillgänglig på YouTube. Vi samlade ord från filmen i en mindmap som gjordes med verktyget MindNode (se annat inlägg i denna blogg). Orden fick eleverna i läxa och vår mindmap lades upp på vår blogg så att alla hade tillgång till den. På Glosor.eu la vi upp en ordlista så att eleverna kunde öva orden där med.
Ord till Michael Jacksons musikvideo Thriller

Vi lyssnade på flera av UR:s spökhistorier som vi har tillgång till som strömmande ljud från SLI.SE. Efteråt fick eleverna frågor för att se hur mycket de uppfattat.



My Angel of Mercy
Några texter i vår lärobok har spöktema och eleverna fick nya ord från dessa i läxa. Nästa uppgift var att återberätta en av texterna muntligt och spela in detta som en iMovie-film som skulle laddas upp på elevernas egna bloggar, deras digitala portfolios. (Vi använder oss av verktyget Blogger och vi har inte hittat något annat sätt att ladda upp en ljudfil än att göra en ljudinspelning i iMovie och sedan importera filmen i bloggen.) Jag som lärare gjorde en inspelning, My Angel of Mercy, som inspiration och la upp den på min blogg.


Här är några exempel på elevernas ljudinspelningar;
Ghost story
Death

Slutligen var det dags för eleverna att hitta på egna spännande historier. Vi gick igenom en berättelses dramaturgi och vad som var viktigt att tänka på när man skriver en berättelse på engelska. Efter en veckas arbete fick de ge kamratrespons enligt instruktioner och slutligen publicerades texterna på elevernas bloggar och läraren gav sina rättningskommentarer. På bloggen skriver jag endast kommentarer om innehållet. Omdöme och förbättringstips vad det gäller språket skriver jag i Unikum som är vårt digitala verktyg för bedömning.

Här är några av elevernas texter.
Ghost story
Ghost story 2

Detta arbetsområde täcker alla förmågor som ska tränas och eleverna tycker det är ett lustfyllt arbetsområde. De muntliga inspelningarna och elevernas egna historier visar på engagemang och de lägger sig vinn om att använda och förbättra sitt språk. Genom att deras arbeten ligger tillgängliga på bloggen underlättar detta för kamratrespons och inspiration från klasskamraters arbeten. Några elever ville inte att vem som helst skulle kunna lyssna på deras inspelning så de la en spärr (endast inbjudna läsare) på sin blogg men de flesta har tagit bort spärren igen för de vill att andra ska ta del av deras arbeten. De är stolta för sina prestationer.