söndag 18 december 2011

Gör egna korsord på datorn

Korsord gjort med Puzzlemaker
Det finns en hel del gratis verktyg på nätet som erbjuder enkla sätt att göra korsord. Tyvärr är det ofta så att när du väl vill skriva ut, exportera eller publicera ditt korsord så är det bara en enklare version som man kan välja. Annars är du tvungen att köpa en programvara eller betala för den kopia du vill använda.  Jag har dock hittat några verktyg som går att använda. Två är on-line-verktyg. Fördelen med dessa är att man inte behöver registrera sig. Nackdelen är att man inte kan spara och gå tillbaka och redigera. Gör man fel får man helt enkelt göra om.


Ett enkelt korsord skapas med verktyget: Puzzlemaker
http://puzzlemaker.discoveryeducation.com
De har flera varianter av spel men ett vanligt korsord kallas Criss-Cross. Man namnger korsord och kan låta de färdigval som står i ”step” 2 och 3 stå kvar. Därefter skriver man in varje ord och efter ett mellanrum skriver man in översättningen. När man är färdig trycker man på ”Create My Puzzle”. En fördel med detta korsord är att bakgrunden inte är färgad, vilket är fördelaktigt om man vill skriva ut korsordet. Man kan skriva ut korsordet direkt och vill man spara det digitalt måste man klicka på "Skriv ut"+ "Spara som pdf".

Ett annat gratis on-line verktyg är Crossword Puzzle Games:
http://www.crosswordpuzzlegames.com/create.html
Du skriver in ordet/glosan i en ruta och förklaringen/översättningen i den andra. När du skrivit in alla orden trycker du på knappen ”Create my crossword puzzle”.  Fördelen med detta korsord är att det är lätt att förstå att ordet skrivs i en ruta och förklaringen i en annan. Bakgrunden är färgad och det kan vara ibland vara problem när man vill skriva ut korsordet. De ger hjälp att fixa till detta på sidan.

Man sparar korsorden genom att trycka på ”Skriv ut” och längst nere till vänster på "PDF". Därefter sparar man korsordet som en PDF-fil.

Det finns andra verktyg men för att kunna spara måste man registrera sig och man måste ofta betala för att kunna skriva ut och exportera korsorden. Ett verktyg som är anpassat till Mac-datorer är Crossword forge: https://crossword-forge.en.softonic.com/mac. Man kan ladda ner en demo-version och testa och bli frälst.....

Det är fantastiskt lätt att göra ett korsord och det bästa är att man kan välja lämpliga bakgrunder som gör att korsordet ser verkligt proffsigt ut. Man kan ta egna bilder och lägga till som bakgrunder och det är inga problem att gå in och ändra om man upptäcker fel. I gratisversionen kan man bara skriva ut facit till korsordet utan bakgrund. En licens kostar cirka 50 dollar.

Korsord gjort med Crossword forge

4 kommentarer:

  1. Så himla bra! Tack för guiden! Jag använde alt. 1. Men jag lyckades inte spara som pdf så jag kopierade bild och sen klistrade jag in i word och sen listan med mina ord under. Det blev bra!

    SvaraRadera
  2. länken till crosswordforge fungerar inte längre :(

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag har fixat det nu. Tack för att du meddelade mig.

      Radera