söndag 17 juni 2012

Författarbrev

Vi provade en annorlunda grej när vi gick igenom litteraturhistoria med årskurs nio. Ett antal författare valdes ut och vi parade ihop samtida författare. Eleverna fick dra lott vilken de skulle vara och uppgiften var sedan att skriva ett brev från den ena författaren till den andra. De skulle baka in fakta om samtiden, om skrivande samt om mottagande författare och skriva ett intressant brev.

Jag gjorde ett exempelbrev från Tolkien till Lewis.

Brevskrivarparen fick i grupper muntligt "opponera" på varandras brev, d v s bedöma kvalitén enligt de bedömningskriterier vi gett dem innan arbetet samt besvara eventuella frågor som ställdes i brevet.

Detta var ett intressant sätt att variera litteraturhistoria. Samtidigt garderar man sig som lärare från att eleverna går ut på nätet och kopierar någon annans arbete. Vi hade lite "problem" med att författarna vi parat ihop inte levt exakt samtidigt men hela uppgiften var ju en kreativ uppgift av karaktären "tänk om författare X skrivit ill författare Y. Vissa elever fick då lägga till " om dessa levt samtidigt".

Eleverna lärde sig om det författarpar de fått sig tilldelat, men vi märkte också att de var inne och läste varandras brev på bloggen. Genom publicistiska arbetssätt finns informationen lättillgänglig och det skapar fler inlärningstillfällen.

Breven publicerades på en blogg

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar