tisdag 10 juli 2012

Digitala lärargenomgångar

Ett nytt begrepp har lanserats; ”the flipped classroom”, vilket innebär att man ska utnyttja tiden i skolan till saker där eleverna är aktiva och lärarens profession behövs, till exempel muntliga och skriftliga övningar. Elevpassiva saker, typ genomgångar och filmer, kan med fördel ses hemma som läxläsning, eftersom det är en läxa som alla klarar av. Man menar också att sådana inspelade genomgångar fungerar bättre om det är elevens undervisande lärare som gör den än om det är någon okänd.

Lärarna behöver alltså också bli digitala producenter och för det behövs inte mer än en dator och en digital kamera. Kvalitén blir kanske inte alltid den bästa men man menar att det är viktigt att eleverna känner igen lärarens röst och sätt att förklara. Det genuina och icke perfekta kryddar presentationen och jag tycker det är kul att lägga till något personligt eller oväntat. Här är en länk till en Youtube-film om hur man översätter ordet när till tyska.


Vill man inte filma kan man ladda upp power-point-presentationer med tal på www.slideboom.com . Sådana presentationer blir ganska stora filer och är svåra att ladda upp på andra sidor. Ett Slideboom-konto är gratis. Man behöver inget konto för att ta del av presentationerna. Här är är en länk till ett exempel:

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar