onsdag 20 maj 2015

Feedback via Kaizena

På den skola jag jobbar låter vi eleverna synliggöra sitt lärande genom att de publicerar sina skolarbeten på vars en blogg. Detta underlättar för formativ bedömning samt kamratrespons. Föräldrarna kan lätt se vad vi jobbar med i skolan och eleverna kan känna stolthet för sitt skolarbete. Ett sådant publicistiskt arbetssätt ställer även krav på uppgifterna, som helst ska vara av reflekterande och undersökande karaktär och inte får vara av typen fråga-svar, för då finns det risk att elever kopierar svar från varandra.

Vid summativ bedömning vill man som lärare vara säker på att det man bedömer är elevens egna prestationer utan hjälp av kamrater och föräldrar och då är Google-appen Kaizena ett alternativ. Eleverna producerar det som ska bedömas i Google Drive och lämnar sedan in sitt arbete via Kaizena. Vid inlämningen blir arbetet en ögonblicksbild av hur dokumentet såg ut just då. Läraren kan sedan markera i arbetet och lämna muntliga eller skriftliga kommentarer samt länka till aktuella genomgångar. Därefter går eleven in på Kaizena och ser lärarens kommentarer och om den vill bearbeta sin text måste den öppna dokumentet i Google Drive.

Vill man ladda ner appen Kaizena går man in på Google Drive + "New" + "More" + "Connect more apps".  I sökrutan skriver man sedan "Kaizena" och laddar ner appen. Vid första tillfället måste man registrera sig och fylla i om man är elev eller lärare.
I Google Drive klickar man på New + More+ Connect more apps.
Skriv Kaizena i sökrutan och ladda ner appen.
Man kan ge eleverna en länk till lärarens Kaizena-profil eller så kan eleverna söka sin lärare via sökrutan på Kaizena. När eleven klickar på "Request feedback from..." så kan läraren ha skapat boxar för olika klasser eller uppgifter. Jag skapade en box för varje undervisningsgrupp men jag har märkt att dessa boxar blir fulla och inför nästa termin tänker jag skapa en box per uppgift för då kan man plocka bort färdigkommenterade uppgifter i ett arkiv.

Eleverna söker upp lärarens Kaizena-profil.

För att gruppera elevernas inlämnade arbeten kan läraren skapa olika inlämningsboxar.
När man ger feedback kan man markera i texten och koppla en kommentar till denna markering. Kommentarerna kan vara muntliga, skriftliga eller bestå av länkar till lektioner med genomgångar av aktuell svårighet. 

Man markerar i texten och kopplar feedback till dessa markeringar
Ett annat användningsområde är att låta eleverna skiva och lämna in vad de gjort under en viss lektion. Jag upplever ibland att eleverna har svårt att komma igång och få något gjort under lektionerna. För att förbättra fokus och effektivitet kan man låta dem lämna in vad de gjort under en lektion. Detta görs framför allt för att synliggöra hur väl varje elev utnyttjar tiden i skolan och så att läraren kan ge råd och hjälp till dem som har svårt att fokusera. Det finns en tendens till att ju mindre tidspress en elev har desto mindre blir gjort, vilket ofta leder till att man i slutändan inte blir klar med uppgifter tid. Jag menar inte att man ska stressa eleverna men att då och då sätta lite tidspress kan inverka positivt på fokus och höja arbetstempot.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar