måndag 7 november 2016

Lässtrategier & högläsning av Flugornas Herre

Jag känner stor frustration när jag märker att elever sitter och "låtsasläser", det vill säga de vänder blad för att det ska se ut som om de läser men det sker ingen verklig läsning där de lever sig in i boken. Som alla andra svensklärare läser jag en massa böcker, artiklar och inlägg om hur man kan förbättra elevernas läsförståelse och en sak som poängteras är samtalet om det lästa, ofta i samband med högläsning, samt tillämpningen av olika lässtrategier. Vi vet även att lärarna måste ge eleverna utmaningar för att de ska utvecklas, så jag bestämde mig för att inleda höstterminen i åk 9 med högläsning av boken Flugornas Herre och samtidigt skulle vi repetera de olika lässtrategierna med hjälp av filmer från UR. Vi inledde med att se en UR-film per lektion, sammanfattade budskapet i filmen och sedan tillämpade vi strategin efter att jag hade högläst. Vid ett par tillfällen fick de i grupp redovisa sin tillämpning på verktyget Padlet. När vi hade gått igenom alla lässtrategierna bildade vi grupper och efter varje högläsning hade eleverna i gruppen ansvar för att redovisa vars en strategi.

Flugornas Herre är en utmanade bok med många bildrika beskrivningar, svåra ord och symboler men med ett intressant budskap, som är aktuellt även idag.  Eftersom de flesta eleverna inte är vana att läsa sådana här böcker var samtalen efter varje högläsning samt rekapitulationen i början av varje lektion avgörande för att alla eleverna skulle hänga med. För att underlätta för elever som varit sjuka sammanfattade jag varje kapitel i ett dokument. Högläsningen tog lång tid men vi höll ut nästan hela vägen. Jag sammanfattade två av de sista kapitlena och sedan läste vi sista kapitlet högt. Vi höll på i sex veckor och läste cirka 12-15 sidor per gång (20-30minuter). Eleverna hade vars en bok så att de kunde följa med i texten och vid ett par tillfällen fick de läsa de sista sidorna i ett kapitel på egen hand. Jag använde en del material från webb-sidan Nobelpriskampen, bland annat diskussionsfrågor och författarpresentationen.

Boken Flugornas Herre inbjuder till att koppla verket till författaren och den tid boken skrevs i. Vi läste om författaren och gjorde dessa sammankopplingar muntligt i klassen. Även här stöttade jag eleverna som tyckte texten var svår genom att i en kopia av texten göra understrykningar samt genom att plocka ut stödord för att de senare skulle kunna göra dessa kopplingar på egen hand.

Som läxa fick eleverna bland annat läsa några krönikor om läsning och vikten av skolarbete. En vecka fick de läsa igenom informationen om William Golding och en annan gång lyssna till en kort ljudinspelning med William Golding (på engelska) där han pratar om sin bok Flugornas Herre.

Avslutande uppgiften var att skriva en bokrecension enligt en skrivmall som de fick ut i förväg. De skrev texten i skolan utan några hjälpmedel och resultatet blev överraskande bra. Dessutom uttryckte sig merparten av eleverna positivt när de skrev sitt omdöme om boken. Många skrev kommentarer i stil med; "Jag hade aldrig valt att läsa en sådan bok på egen hand men jag tyckte om den och jag har lärt  mig mycket".

Nedan följer mina instruktioner till eleverna.
--------------------------------------------------


Höstterminen inleder vi med att högläsa en klassiker; Flugornas Herre av William Golding, och vi tränar i samband med detta olika lässtrategier samt de andra kunskapskraven kopplade till läsförmågan, se nedan.



Lässtrategier 
1 Förutspå
Padlet förutspå
Uppgift 1 - Förutspå
Skriv en kort text där du förutspår vad som kommer att hända nästa gång. Ange vilka ledtrådar i texten som gör att du gör denna gissning.

2 Inre bilder
UR-film
Padlet inre bilder
Uppgift 2 - Inre bilder
Beskriv (eller illustrera) en inre bild som skapats under dagens läsning.

3 Reda ut oklarheter
UR-film
Uppgift 3- Reda ut oklarheter
Vilka fallgropar finns det? 
Språkliga: Finns det svåra ord och meningar?
Innehållsliga: Presenteras svåra sammanhang?
Kulturella: Känner du igen dig, delar du de värderingar och idéer som presenteras?
Välj ut minst tre oklarheter som du reder ut.

4 Ställa frågor
UR-film
Uppgift 4 - Ställa frågor
Ställ frågor till dagens läsning. Du kan utgå från enstaka frågeord (vem, vad, när var, hur, varför) eller länge formuleringar: På vilket sätt…? Vad är likheterna och skillnaderna mellan…? Vilken lösning skulle du föreslå för…? Vad anser du om…? Håller du med om att…?

5 Sammanfatta
UR-film
Uppgift 5 -Sammanfatta
Sammanfatta det viktigaste från dagens läsning med 50-100 ord.

Lektionsupplägg
Vi inleder varje lektion med högläsning och därefter arbetar vi med lässtrategier. Första rundan ser vi UR-filmer och tränar på en lässtrategi per gång för att lära oss vad de innebär. Därefter kommer ni i grupper om fem att genomföra de olika lässtrategierna. Ni jobbar tillsammans och hjälper varandra men var och en ansvarar för en lässtrategi. 

Grupplista

Kopplingar till författaren och den tid boken skrevs i
Under tiden vi läser kommer vi även att läsa om författaren och koppla detta verk till den tid och det samhälle boken skrevs i.

Här är två texter om författaren William Golding. Den ena är kort; den andra är lång. Räcker det med den korta för att veta varför författaren skrev boken samt hur denna bok speglar den tid den skrevs i? Kopplingar till författaren och tiden boken skrevs i ska göras i den avslutande uppgiften. Samla viktig information för denna uppgift.

Här är en länk till texten med understrykningar.
Försök att få med dessa ord när du kopplar ihop boken med författaren och den tid boken skrevs i: 
  • andra världskriget
  • hot om ett tredje världskrig med atombomber
  • hav, officer
  • lärare
  • annan bok på samma tema
  • pessimistisk syn på civilisationen
  • människans inneboende ondska och maktbegär
  • allegori (liknelser) på vuxenvärlden
  • symboler

Avslutande uppgift: Bokrecension
Som avslutande uppgift skrivs en bokrecension om boken. Denna görs under en lektion och är den prestation som bedöms i detta arbete. Du kan förbereda dig genom att läsa dina anteckningar men du får inte ta med dessa när du skriver den avslutande uppgiften. Bokrecensionen ska innehålla följande delar.
-En kort sammanfattning av bokens innehåll, cirka 100 -150 ord.
-En tolkning av bokens budskap och några symboler
-Kopplingar mellan boken och dess författare (varför skrev han denna bok?)
-Kopplingar mellan boken och den tid och det samhälle boken skrevs i. Hur kan man se att boken är påverkad av det som hände i världen på 1940-1950-talet?
-Ett omdöme om boken med motiveringar till varför du tycker så. 
-Sammankoppla bokens innehåll till saker som du hört, sett eller läst.

Här är en sammanfattning av boken.
När vi läst hela boken kan du spela detta spel som en repetition.

1 kommentar:

  1. Det var verkligen mycket inspirerande att läsa om hur du arbetat med Flugornas herre. Djupläsning, kontextualisering, egna reflektioner. Tack!

    SvaraRadera