lördag 1 december 2012

Animerad tomtenisse eller tomtefoto

Nu är det dags att fylla den digitala adventskalenderns luckor och då har jag hittat några lustiga verktyg.

Rappande tomte gjord i Office Max Elf yourself


Vem döljer sig bakom skägget?
(gjord i Santa Me)
  • I Office Max Elf Yourself  lägger du till ett eller flera ansikten på dansande tomtenissar. Gratisversionen ligger kvar på nätet en dryg månad. Man kan länka till animeringen eller bädda in den, men då startar den automatiskt när man går in på webb-sidan.
  • Santa Me är en gratis app till smartphones där man kan sätta tomteskägg, luvor och andra juldekorationer på foton.

fredag 23 november 2012

Gör en egen digital julkalender

Oavsett ålder vill eleverna ha lite extra julmys så här i adventstid och jag började leta efter kalendrar på nätet. Det finns en hel del men det var ingen som jag föll för helt och hållet. Mycket innehåll, bland annat om jultraditioner i olika länder, hittar man på Woodland JR 2010 advent calendar. Det finns många fler exempel men de flesta är engelska och de har då 25 luckor och de vänder sig mestadels till yngre barn. På en sida på iLearn Technology finns en lista med många olika sorters kalendrar.

Jag letade vidare efter mallar för att göra egna julkalendrar och på webb-sidan presentation magazine hittade jag mallar till Powerpoint-presentationer. Jag valde en mall med en julig bild och började skriva ut numrena 1- 24 på förstasidebilden. Jag la till 24 "andrasidor", en för varje dag. Numrena på förstasidan gjorde jag till hyperlänkar till respektive sida.  I Powerpoint gör man hyperlänkar genom att markera det man vill länka från och sedan väljer man Bildspel + Händelseinställningar från menyn. Man klickar i Hyperlänka till och Bild + den bild man länkar till. Jag la även till Händelseknappar, tillbaka till första sidan, på varje sida.

Jag har förberett första "luckan" med en rolig bild från terminsstarten och sedan tänkte jag be eleverna om material till de följande luckorna. För att ingen ska tjuvtitta i luckorna så får jag lägga upp material efter hand. Eftersom jag sparat presentationen i SkyDrive (Arkiv + Dela utSpara i SkyDrive) och tagit länken till kalendern därifrån så går jag in i SkyDrive för att redigera kalendern och göra tillägg dag för dag.

Jag provade att spara och dela julkalendern i Dropbox men i visningsläget fungerar inte länkarna. Man måste ladda ner presentationen för att få med dessa funktioner. Jag ger er ändå länken till denna kalender för då kan ni ladda ner, kopiera och ändra i den för att göra er egna julkalender.

UPPDATERING: När PP-presentationen blev full med länkar fungerade det inte med länken till SkyDrive så jag flyttade kalendern till Dropbox och man måste ladda ner den varje gång man vill se den och ha fungerande länkar.

Vill ni ta en titt på vår färdiga kalender?

Skapa lite julmys med en egen julkalender

tisdag 6 november 2012

Vägbeskrivning och virtuell sightseeing med Google maps

Vägbeskrivning till Deutsches Museum
Om man läser om en ort kan man göra en virtuell sightseeing och samtidigt träna vägbeskrivningstermerna med hjälp av Google maps. Här är ett exempel som jag använt mig av när eleverna gjorde sightseeing i München.

När man är inne i Google maps kan man klicka på bilder och se hur det ser ut i Street view.

fredag 19 oktober 2012

Glosor.eu som app till telefonen

Jag har tidigare skrivit om Glosor.eu (länk till tidigare inlägg) och fick nyligen reda på att det finns en app att ladda ner till smarttelefoner. Jag klickade mig genast in i App store och laddade ner appen. Man kan då logga in med sina ordinare inloggningsuppgifter och därefter har man åtkomst till de ord som man har där. Man kan dels få fram själva gloslistan men också välja mellan övningar med översättning, flervalsfrågor eller matcha ord + översättning.

Det som är bra med detta är att alla elever alltid har telefonen med sig och de kan då enkelt öva sina glosor till exempel i bussen eller närhelst de har lite tid över. Jag ska låta mina elever ladda ner denna app och kommer att komplettera detta inlägg med deras utlåtande framöver.

onsdag 19 september 2012

Dela texter i Google Docs

Skärmdump av mina kommentarer till en elev
Jag testar denna termin att låta mina elever skriva och dela sina texter i google documents. 
Alla som har ett google-konto har även denna funktion och man hittar den på; docs.google.com. Man klickar på "skapa" och väljer "dokument" och sedan är det bara att börja skriva.

Varje elev bjuder in mig samt några kompisar att ge respons. Inbjudan gör man genom att när man är inne i dokumentet klicka på den blå "dela"-knappen och skriva in mail-adresser på dem man bjuder in. Man ställer även in vilka rättigheter de inbjudna ska ha och jag rekommenderar mina elever att ställa in "kan kommentera".

Detta är ett smidigt sätt för mig som lärare att se allas texter under arbetets gång samt att kunna ge feed-back och rättningskommentarer digitalt. Man kan dels skriva övergripande kommentarer, dels markera ställen i texten och ge mer specifika rättelser.

Kamratbedömning är något som betonas i Lgr11 och detta verktyg ger oss möjlighet att genomföra detta under processen, d v s  " den gamla" skrivprocessen i digital version.

fredag 24 augusti 2012

Verblära med Lockie Leonard


Verblära är nyttigt och nödvändigt men inte alltid skrattretande. För att göra detta avsnitt lite mer aptitretande prövar jag i år att kombinera det med en serie, Lockie Leonard, som finns tillgänglig via Utbildningsradion. Serien är humoristisk och handlar om en tolvårig australiensisk pojke som flyttar till en ny ort och de problem han råkar ut för där. Det står på URs sida att målgrupp är årskurs 4-6 men om man inte väljer svensk text utan engelsk eller ingen text alls är den lämplig för äldre elever. De 14 avsnitten à 25 minuter finns tillgängliga för alla på URs hemsida och jag ger eleverna i läxa att se vissa avsnitt hemma och sedan gör vi olika skriftliga och muntliga uppgifter i skolan som kombinerar verblära med innehållet i serien.

Här är länkar till elevinstruktionerna på bloggen Digital portfolio samt info om hur läxan förhörs:

  • Avsnitt 1 och 2. Läxan förhörs genom att eleverna, fyra och fyra; berättar vilka fem ord de valt samt att de sitter och diskuterar vad de vet om Australien. Sedan tar vi upp några av dessa saker i helklass. Därefter får alla skriva ner allt de vet om Lockie Leonard och hans familj i tio minuter, för att vi lärare ska kunna kontrollera om de kommer ihåg s-formen i tredje person singularis.
  • Avsnitt 3 och 4. Denna gång försöker vi gruppera orden eleverna valt i olika ordklasser och gå igenom lite ordbildning, t ex att ett verb kan göras om till substantiv (scratch- scratching). Vid läxtillfället jobbar eleverna i par och besvarar muntligt; "What do the people of Angulus think of the newcomers? Den ena eleven ska specifikt besvara; "What do Lockie's classmates think of him?" Den andra eleven ska specifikt besvara; "What do the police officers think of Lockie's dad?" Skriftligt sammanfattar eleverna i tio minuter vad det senaste avsnittet handlade om: Dels för att kontrollera om de gjort läxan (=sett avsnitt 4), dels för att kontrollera preteritumformerna.
  • Avsnitt 5 och 6. Vi låter eleverna själva gruppera sina ord i ordklasser för att bli mer medvetna när de slår upp ord i lexikon. (Instruktioner finns på denna länk.) Denna vecka jobbar vi med perfekt och pluskvamperfekt och vi inleder med gruppdiskussioner om pinsamma föräldrar i filmen och i verkligheten.
  • Avsnitt 7 och 8.  När vi ser avsnitt 7 testar vi hörförståelsen med ett tiotal frågor; 7 kortfrågor att fylla i under programmet och tre frågor som kräver längre svar vilka besvaras efter filmvisningen. En del elever var så inne i filmen att de missade på de enklare kortfrågorna som testade om de uppfattade detaljer. Nästa hörförståelse kommer vi att ha flervalsfrågor som testar detta så sjäva svarandet inte "kostsar för mycket tid" av filmen.
  • Avsnitt 9 och 10. Vi jobbar med ing-form i skolan både muntligt och skriftligt. Vi gör bland annat en muntlig övning där samtalet styrs av uttryck typ "Im good at..." ( se länk från bloggen Digital portfolio)
  • Avsnitt 11 och 12. Do-omskrivning brukar ställa till det och vi repeterar detta samt övar i skolan. Vi genomför ännu en hörförståelse när vi tittar på avsnitt 11 i skolan. Denna gång har vi 11 flervalsfrågor och en "skriv-själv-svaret" sist så frågorna inte "stör" filmen.
  • Avsnitt 13 ich 14 . Vi går igenom passiv form samt repeterar modala hjälpverb och vid läxförhöret får alla elever skriva ett påhittat dagboksinlägg där de reflekterar kring det som hänt de senaste avsnitten. Eleverna låtsas alltså vara Lockie och skriver ett dagboksinlägg som de publicerar på bloggen. Verbläran avslutas med ett verbprov med de 7 x 10 verb och de olika verbformer eleverna fått i läxa varje vecka.
Vid utvärderingar var de flesta eleverna nöjda med detta arbetsområde. Någon enstaka påpekade att programmet var åldersklassat för yngre elever men även dessa elever tyckte om variationen i arbetssättet. Verbprovet var lyckat: Alla eleverna blev godkända och de flesta visade prov på förbättrade verbkunskaper. 

Storybird- skapa egna bilderböcker


Jag fick nys om ett användbart verktyg, Storybird, på en språklärarträff. Man skapar gratis ett konto och kan sedan använda sig av de otaliga färdiga bilder som finns på sidan för att göra egna bilderböcker. Detta tycker jag ger en bra variation i ordinlärningen. Verktyget är lätt att använda, resultatet blir snyggt och man behöver inte lägga så mycket tid på att göra egna bilder. Den enda begränsningen är att man får anpassa historien efter de bilder som finns. Man kan till exempel inte ge eleverna i uppgift att skriva om sig själva för det finns kanske inga bilder som passar till deras intressen med mera.

Som lärare rekommenderar jag att skapa olika grupper så man lätt kan gå in och titta på elevernas alster om de har publicerat sina historier. Naturligtvis kan man lägga upp historierna på bloggar och andra sidor. Jag brukar göra ett eget exempel för att visa hur man kan lösa uppgiften, oftast fungerar det bättre än vanliga instruktioner. Här är mina exempel för att skriva; 
  • en presentation
  • berätta vad man gjort i sommar 
  • berätta om en utflykt

Die Dame aus Schweden. on StorybirdDiesen Sommer on Storybird Der Ausflug on Storybird
Länkar till elevalster;Dieser SommerIch heisse

Quizlet -gör egna digitala övningar


Jag har stött på ännu ett gratisverktyg, Quizlet, som man kan använda sig av om man vill ha variation i glosinlärningen. Man skriver in orden och översättningarna och kan sedan välja olika funktioner:

  • Speller: Datorn läser upp orden och man skriver ner samma ord för att träna stavning.
  • Learn: Man översätter orden som kommer upp.
  • Test: Testet består av fem översättningar, fem matcha-med-rätt-svar, fem flervalsfrågor och fem sant-eller-falskt-frågor.
  • Scatter: Ett spel där man för ihop ord som hör ihop (ord+översättning) och då försvinner orden. Allt sker på tid så man kan tävla mot sig själv och andra om att genomföra övningen på bra tid.
  • Space race: En svårare och mer stressig variant för man ska hinna översätta och skriva glosan som passerar vertikalt över sidan innan den hinner försvinna.

I alla dessa varianter stannar spelet upp om man gör fel eller inte kommer på ordet och man får skriva det rätta svaret.

Här är länkar till några övningar jag gjort:

fredag 13 juli 2012

Illustrerad högläsning

Den digitla tekniken erbjuder många möjligheter, bland annat möjligheten till inspelningar. Om inte eleverna har vars en dator kan man ändå göra kreativa projekt.

För några år sedan lät jag elever i årskurs 7 läsa in en enkel bok när vi hade spöktema. Eleverna delades in i grupper som gjorde en illustration och läste in vars en bit. Filmen hittar ni på denna länk.

Jag upplever det som om eleverna brukar mer allvar och fokuserar mer på muntliga uppgifter om de ska spelas in. De tränar också uttal och flyt med större iver än om jag bara bett dem läsa utan att spela in. Många kommer och frågar hur ord ska uttalas och vill att jag ska lyssna på dem och ge tips.

torsdag 12 juli 2012

IT i språkundervisningen



Jag har gjort ett inspirationsmaterial som heter IT i språkundervisningen, som finns att ladda ner från iTunes (iBooks) men även som pdf på denna länk:

Skriften är gjort i iBooksAuthor men jag hade problem när jag skulle publicera för filen blev för stor så det mesta materialet måste länkas till, bland annat introduktionsfilmen.

tisdag 10 juli 2012

Digitala lärargenomgångar

Ett nytt begrepp har lanserats; ”the flipped classroom”, vilket innebär att man ska utnyttja tiden i skolan till saker där eleverna är aktiva och lärarens profession behövs, till exempel muntliga och skriftliga övningar. Elevpassiva saker, typ genomgångar och filmer, kan med fördel ses hemma som läxläsning, eftersom det är en läxa som alla klarar av. Man menar också att sådana inspelade genomgångar fungerar bättre om det är elevens undervisande lärare som gör den än om det är någon okänd.

Lärarna behöver alltså också bli digitala producenter och för det behövs inte mer än en dator och en digital kamera. Kvalitén blir kanske inte alltid den bästa men man menar att det är viktigt att eleverna känner igen lärarens röst och sätt att förklara. Det genuina och icke perfekta kryddar presentationen och jag tycker det är kul att lägga till något personligt eller oväntat. Här är en länk till en Youtube-film om hur man översätter ordet när till tyska.


Vill man inte filma kan man ladda upp power-point-presentationer med tal på www.slideboom.com . Sådana presentationer blir ganska stora filer och är svåra att ladda upp på andra sidor. Ett Slideboom-konto är gratis. Man behöver inget konto för att ta del av presentationerna. Här är är en länk till ett exempel:

söndag 8 juli 2012

Nyheter på engelska och tyska på UR


Det är så lätt att glömma bort vilka fantastiska resurser vi har att tillgå....



Nyheter på engelska och tyska publiceras som ljudfiler ungefär varannan vecka under terminen på UR play; http://urplay.se. Sök på Newsreel eller Nachrichten. Programmen ligger på rätt nivå och har ett aktuellt innehåll som intresserar både flickor och pojkar. Man kan använda dem som igångsättare eller som en läxa att lyssna på hemma och sedan återberätta i skolan vad man tyckte var intressant. 

lördag 7 juli 2012

BBC's hemsida- en användbar resurs


BBC har en hemsida som man kan lita på, bra innehåll och inte en massa störande reklam. Ibland upplevs huvudsidan, www.bbc.co.uk, med ”vuxennyheter” som för svår.  På lagom nivå finns nyheter för barn, Newsround, www.bbc.co.uk/newsround, med underrubriker som news, sport, animals och entertainment, det vill säga intressant för både pojkar och flickor.

BBC School Radiowww.bbc.co.uk/learning/schoolradio, kan man under English och History hitta framför allt intalade berättelser, sagor samt dramatiserade episoder ur historien som är användbara. Resten lämpar sig för yngre barn.

Det finns även en sida med spel, filmer och annat kul, cbbc, www.bbc.co.uk/cbbc, men innehållet är inte så givande för språkinlärningen. (I och för sig måste eleverna läsa och förstå instruktioner.) Kanske kan sidan användas om man har lite tid över på en lektion och tycker eleverna om den återvänder de på egen hand. Dessutom, vilket gäller för alla BBC’s sidor, går det inte att se filmer. Ljud och spel fungerar utan problem.

fredag 29 juni 2012

Prezi-presentation av bokcirkelroller


För ungefär ett år sedan tipsade mig en kollega om ett nytt presentationsverktyg, Prezi, och detta verktyg lovordades nu senast på SETT-mässan i Stockholm, men det var inte förrän nu på sommarlovet som jag har fått tid över att göra en sådan presentation. Jag valde att göra en presentation av de olika alternativa roller som eleverna kan ha när de jobbar i bokcirklar. De läser ett avsnitt varje vecka och vid redovisningarna presenterar de olika uppgifter som de haft till veckans läsning. Detta är ett elevaktivt arbetssätt och det gynnar läsförståelsen att få höra hur andra uppfattat det lästa.

När jag bekantar mig med ett nytt verktyg väljer jag alltid en färdig mall vilket ges i de flesta verktyg. Jag märkte dock att om man ville avvika lite från mallen blev det genast problem med t ex att få rätt storlek på text och att få objekt på rätt ställe. På det stora hela tycker jag ändå att det var ett lättarbetat verktyg. Man fick sitta och "pilla" lite innan allt kom på plats. Resultatet är annorlunda jämfört med vanliga Keynote- och Powerpoint-presentationer.

söndag 17 juni 2012

Författarbrev

Vi provade en annorlunda grej när vi gick igenom litteraturhistoria med årskurs nio. Ett antal författare valdes ut och vi parade ihop samtida författare. Eleverna fick dra lott vilken de skulle vara och uppgiften var sedan att skriva ett brev från den ena författaren till den andra. De skulle baka in fakta om samtiden, om skrivande samt om mottagande författare och skriva ett intressant brev.

Jag gjorde ett exempelbrev från Tolkien till Lewis.

Brevskrivarparen fick i grupper muntligt "opponera" på varandras brev, d v s bedöma kvalitén enligt de bedömningskriterier vi gett dem innan arbetet samt besvara eventuella frågor som ställdes i brevet.

Detta var ett intressant sätt att variera litteraturhistoria. Samtidigt garderar man sig som lärare från att eleverna går ut på nätet och kopierar någon annans arbete. Vi hade lite "problem" med att författarna vi parat ihop inte levt exakt samtidigt men hela uppgiften var ju en kreativ uppgift av karaktären "tänk om författare X skrivit ill författare Y. Vissa elever fick då lägga till " om dessa levt samtidigt".

Eleverna lärde sig om det författarpar de fått sig tilldelat, men vi märkte också att de var inne och läste varandras brev på bloggen. Genom publicistiska arbetssätt finns informationen lättillgänglig och det skapar fler inlärningstillfällen.

Breven publicerades på en blogg

tisdag 12 juni 2012

Flash mob - en kul grej

Gunnesboskolan hade två bidrag som kom bland de 100 bästa i Webb-stjärnan 2012. Digital portfolio i åk 7 och Fritidsgården i åk 9.  På Webb-stjärnans facebook-sida uppmanade de skolorna att skicka in en bild med elever och diplom. Jag kom då på idén att göra en så kallad flash mob. Jag skissade upp bokstäverna WEBB på marken och vi tränade med en klass åt gången. 7a formade W, 7b formade E, 9a formade B och likaså 9b. Resultatet ser ni på denna länk:

måndag 11 juni 2012

Jeopardy

Så här i slutet av terminen behöver man ofta lite mer lekfulla uppgifter som ändå känns meningsfulla. Jag hittade en gratisresurs, JeopardyLabs, där man enkelt tillverkar egna Jeopardy-spel som sedan finns tillgängliga på nätet. Användare behöver inget konto men man anger ett lösenord för att kunna gå in och redigera spelet senare. Man skriver in kategorier och frågor, sparar och kopierar adressen så att man kan hitta sitt spel som alltså sparas på nätet. (Enkla instruktioner ges på engelska.)

Här är ett exempel på blandade frågor som vi tänkt använda vid våra sjuors avslutning. Man väljer hur många lag som ska spela mot varandra och sedan får man själv sköta poängprotokollet genom att plussa och subtrahera i poängrutorna.

onsdag 23 maj 2012

Björn Ranelid-priset 2012; Rendezvous med Ranelid

Signering av affisch
Omtumlande!

Ja, så kan jag kort sammanfatta detta möte med mannen, myten, legenden. Alla vet vem han är. Alla har åsikter om Björn Ranelid. Han lämnar ingen oberörd.

När jag för några veckor sedan blev uppringd och såg ett okänt nummer i displayen svarade jag ”Visst, visst” när personen presenterat sig som Björn Ranelid. Uppringaren fortsatte sedan prata om tävlingen "Vackra tankar, kloka ord" och jag erinrade mig att jag i höstas skickat in några bidrag till denna tävling i att uttrycka sig i aforismer och metaforer. Tävlingen arrangeras av Björn Ranelid, Lärarnas riksförbund och bokförlaget Bejbom Books. Året tidigare hade jag uppmanat mina elever att skicka in sina bidrag till tävlingen och denna omgång var det lärarnas tur att skapa bildspråk. På Gunnesboskolan gör vi ofta så att vi presenterar modeller för att visa hur man kan lösa olika uppgifter så jag tänkte att jag borde lämna in några bidrag när jag tidigare uppmanat mina elever att göra så. Tävlingen pågick under hela året men jag skickade in mina bidrag tidigt i höstas efter att ha gått och bearbetat mina uppslag i några veckor. Därför var det med långt ansikte jag insåg att DETTA VAR BJÖRN RANELID som ringde upp mig på min mobil denna lördags-förmiddag!!!


Signerad bok
Mitt bidrag; Lärare stöper framtidens ljus, var det vinnande bidraget och jag blev uppbjuden på lunch och prisutdelning i Ranelids bostad i Stockholm tillsammans med de andra pristagarna och representanter från LR och bokförlaget. På vägen dit fick jag ett meddelande från min syster att hon upptäckt när hon var ute och surfade på nätet att prisutdelningen skedde på Björn Ranelids födelsedag så jag passade på att införskaffa några blommor att överräcka. Jubilaren förklarade att eftersom priset heter Björn Ranelid-priset delas det ut just på denna bemärkelsedag, den 21 maj. Från första stund till sista översköljdes jag sedan av en flod av ord. Denna man kan orera! Han är vänlig, öppenhjärtig, engagerad, rolig och irriterad över medias lögner samt att Leif GW Persson fått årets Piratenpris. Jag var tvungen att lyssna koncentrerat för att kunna följa de vindlingar, bildspråk och ord-konstellationer han gav sig ut på, precis som i hans böcker. Björn och hustru Margareta bjöd på en välsmakande lunch samt kaffe och kaka. Det kändes unikt att denne kändis som ständigt bevakas av media öppnade upp sitt hem på detta sätt. Naturligtvis kretsade det mesta runt Björn, inte minst när han i slutet av prisutdelningstalet reciterade melodifestival-bidraget både på svenska och engelska. Björn Ranelid signerade diplom, böcker och affischer, även detta på ett konstfullt och utsvävande sätt, och jag begav mig hemåt två timmar senare lätt vimmelkantig och 10 000 kronor rikare.

Således kan man dra slutsatsen att skapande med ord är givande inte enbart i form av intellektuella utmaningar utan även, om man har tur, i hård valuta. Jag är själv en person som pratar gärna, mycket och fort men jag är ett lätt duggregn i jämförelse med Niagarafallet Ranelid.

Här är en länk till en notis på LR:s hemsida om prisutdelningen.



 Metta Fjelkner, Arne Rubensson, Björn Ranelid, Monica Carlsson, Bo Westin

Monica Carlsson
Lärare i svenska, engelska och tyska
Gunnesboskolan Lund

fredag 11 maj 2012

Storyline: Auf dem Campingplatz

I årskurs nio brukar jag genomföra en storyline som utspelar sig på en campingplats. Jag inleder med ett kapitel i vår lärobok som handlar om ungdomar som är ute och cyklar och träffar andra ungdomar på en campingplats.

Därefter visar jag upp en tom campingplats (som jag målat i förväg) och presenterar min karaktär som jag ritat och klistat på väggbilden. Eleverna får nu i uppdrag att rita och presentera vars en karaktär. (Name, Alter, Familie, Freunde, Hobbies + Warum bist du hier? Wie lange bleibst du hier? Mit wem reist du?) De måste också bestämma hur de bor på campingplatsen; i tält, husbil eller i husvagn. Dessa inkvarteringar ritas även de och klistras upp på väggbilden. Första läxan handlar om att förbereda en muntlig presentation av sin påhittade karaktär.

Olika gäster på campingplatsen
Olika gäster på campingplatsen












Nästa genomgång handlar om väderord, som blir läxa. Eleverna vet att vid läxtillfället kommer de att sammanföras med någon annan på camping-platsen och de ska presentera sig och börja prata om bland annat vädret.  Jag brukar låta eleverna träna väderord dels i vår lärobok, dels på en digital resurs  på BBC languages.

Elever som genomför ett samtal på campingplatsen
För avsnittet därefter har jag hittat information på nätet om en verklig tysk campingplats, Hohenwarth.

Information på nätet om campingplatsen Hohenwart
Jag använder denna informationstext som läsförståelsetext. Andra sidor med sevärdheter och vandringsleder används också och campingästerna bestämmer sig för att ge sig ut på vandring till Kötzinger Hütte. Vandringsleden finns beskriven (se länken ovan) och vi läser den tilllsammans medan jag pekar ut var vi går på en enkel skiss jag gjort i Paintbrush.

Skiss över vandringsvägen till Kötzinger Hütte
För att komma till Kötzinger Hütte finns det en brant stig och en lättare och campinggästerna delar upp sig i grupper beroende på vilken stig de vill gå.  Grupperna hittar på vad som händer under utflykten, men de måste hitta på att en av deltagarna skadar sig eller blir sjuk på något sätt och de ska komma fram till hur de löser detta problem. Sjukdomsord presentras och blir läxa. Till veckan därefter blir läxan att lämna in ett brev där man berättar om sin tid på campingen, vem man träffat och om utflykten man varit på.

Brevet används som bedömningsunderlag och jag brukar även låta eleverna göra en läsförståelsetest med en turistinformationstext samt en hörförståelsetest från läroboken som utspelar sig på en camping.

Vistelsen på campingplatsen avslutas med en kväll runt lägerelden där man sjunger trallvänliga tyska visor som jag hittat på YouTube med text,  bl a Lagerfeuerlied LiedFliegerlied, Cowboy und Indianer och Ein bisschen Frieden.

Som variation i språkundervisningen är storylines en utmärkt metod. Moment som ingår i "kursen" bakas in i ett sammanhang och upplevs som mer meningsfulla. Genom att eleverna får hitta på karaktärer med mera blir kommunikationen äkta, d v s varken jag eller de andra eleverna vet vad samtalspartnern kommer att säga så man kan inte ha förberett vad man ska svara. Man måste lösa språkliga problem som uppstår när man ska interagera och vidareutveckla samtalet. Metoden är kreativ och elevaktiv eftersom eleverna måste skapa, karaktärer, bilder, dialoger och texter. Vissa elever "tar ut svängarna" och passar på att skapa riktigt spännande karaktärer vilket leder till intressanta dialoger och texter. Jag genomför en storyline varje läsår i alla mina grupper och de är uppskattade inslag i undervisningen.

tisdag 17 april 2012

Inspelade dramatiseringar

Jag har märkt att eleverna brukar mer allvar och går in mer för uppgifter som spelas in. Därför brukar jag med jämna mellanrum låta elever spela in dramatiseringar eller andra muntliga uppgifter. Här är ett exempel från årskurs sex där de spelat in en dramatisering av Rödluvan, som finns i vår lärobok. Eleverna får välja om de ska spela in en, ett par eller alla scenerna. I detta exempel har eleverna använt datorns inbyggda kamera, Photo Booth, för att spela in. Därefter har jag importerat de olika klippen i iMovie.



Jag tycker det är härligt att se vilka fina initiativ eleverna tar när jag som lärare vågar släppa lite på kontrollen och låta dem jobba "fritt" under två veckors tyskundervisning (4x45 minuter).

fredag 16 mars 2012

Flamme und die sieben magischen Symbole

www.ur.se hittade jag en radioteater, Flamme und die sieben magischen Symbole, som lämpar sig för årskurs sju. Serien består av 23 program på 3-7 minuter och programmanus finns att antingen ladda ner och trycka ut eller att länka till så att eleverna kan läsa från datorn. Vi lyssnar till delarna och eleverna följer med i manus. Därefter läser eleverna igenom manus för att träna uttal. Programmen erbjuder en trevlig variation och ligger på en lagom nivå språkligt. Innehållet är lite åt det barnsliga hållet men roar i varje fall mina elever i årskurs sju.

Bravo.de: Tysk tonårstidning på nätet


Nyligen upptäckte jag att en populär tysk tonårstidning Bravo finns i nätupplaga. Här finner man inslag om många saker som intresserar ungdomar, både tjejer och killar. Det finns web-tv, läsarbrev, sportinslag, reportage om kända personer och tävlingar med mera. En sak som är ganska kul är Foto-love story som är som en serie med pratbubblor i fotoformat.  Om man som tyskstuderande elev har svårigheter att förstå så hjälper bilder och det enklare dialogspråket till att underlätta förståelsen. Detta är en ypperlig sak att ta till när elever blir färdiga olika fort. Jag har även märkt att vissa elever varit inne och läst på egen hand och sedan i skolan rekommenderar olika saker de sett.

tisdag 14 februari 2012

Sånger: Nöje och variation


På YouTube har jag hittat några roliga sånger som jag använder med årskurs 6 i tyska.

När vi tränar siffror lyssnar vi på "Wieviel kostet das?" som utmanar hjärnan lite extra i och med att man räknar baklänges.

Jag brukar även spela den gamla klassikern "Eins, zwei Polizei" av Modo i karaoke-version så att eleverna kan sjunga med.

Veckodagarna tränas med denna melodi: Das Lied der sieben Wochentage.

Nu så här sportlovstider är det kanske också aktuellt att ta upp några trallvänliga Afterski-låtar. Jag har hittat några "barnvänliga" varianter med karaoketext till: FliegerliedCowboys und Indianer samt Humba täterä.


fredag 3 februari 2012

Enkel animation

Några av mina elever upptäckte ett gratisverktyg, Stykz, med vilket man kan göra enkla animationer. En elev hade gjort en illustration till en text med detta verktyg och jag frågade hur och med vilket verktyg.

Naturligtvis var jag tvungen att prova och det blev en bläddrande bok för att illustrera bokläsning. Genom att läsa igenom de kortfattade instruktionerna kunde man snabbt komma igång och animera.

onsdag 1 februari 2012

Illustrationer

I många olika sammanhang kan man använda sig av illustrationer för att förtydliga och försköna ett budskap. Här följer några tips och exempel på hur man kan göra:

  • Använd figurer, "Former", i Pages för att illustrera olika företeelser.
    • Illustration av sammanfattning
Illustration av moca32


    • Om man vill redigera färg i sin figur och t ex göra ett Venn-diagram klickar man på figuren så den är markerad och ändrar färg genom att klicka på färgen i fältet ovanför bilden. Då får man upp en färgpalett där man klickar för att välja ny färg. Nedan ses ett sk Venn-diagram. 

      Detta Venn-diagram kommer från en elevblogg.
  • Lägg till former eller ord i olika typsnitt i Keynote. I Keynote finns färdiga mallar som man kan använda som bakgrunder. Experimentera! När man är färdig kopierar man bilden så här: Om man bara vill ha en liten bit av bilden kan man göra "skära ut" en liten skärmdump genom att trycka: kringla, shift, 4. Vill man ha hela bilden gör man så här: Tryck på visa bildspel och ta en skärmdump på hela sidan genom att trycka: kringla, shift, 3. Bilderna lägger sig på skrivbordet och man kan ladda upp dem.
 
Illustration av moca32

  • Ladda ner gratisprogrammet Paintbrush och rita en egen digital bild. När man tryckt på "ladda ner"  får man frågan: Vill du lägga programmet i applikationsmappen? Du svarar ja och sedan är det bara att sätta igång och skapa. 
  • Denna bild är producerad i Paintbrush av en elev

  • Naturligtvis kan man också ladda upp egna foton  eller foton som är tillåtna att använda (Creative Commons), vilka man kan hitta på t ex Flickr och söka på Creative Commons. Nedan är en illustration till en labbrapport


onsdag 25 januari 2012

Träna uttal med ljudinspelningar på datorn

För att få lite variation i uttalsträningen brukar jag låta eleverna göra ljudupptagningar i datorn. Innan inspelningen uppmanar jag dem att ta reda på vad alla ord betyder samt att träna texten ett par gånger så de får ett flyt i läsningen.  Ibland låter jag dem bara läsa en sida ur läroboken eller så får de göra en muntlig sammanfattning av en läst text,  d v s återberätta något de hört eller läst.

Exempel:
Uppläsning av sida ur läroboken, åk 7 engelska
Sammanfattning av läst text åk 7 engelska
Sammanfattning av läst textavsnitt åk 9 tyska
Uppläsning av nyhet åk 7 tyska

Eftersom våra elever i årskurs sju och åtta har datorer samt bloggar där de samlar skolarbeten vill jag gärna att de publicerar sina inläsningar där så de får "bevis" på sin muntliga förmåga samt kan se sin utveckling över tid. Några elever vill inte detta så då får de maila inspelningarna till mig.

I årskurs nio, som inte har datorer, har vi i vissa arbetsområden bloggar där eleverna publicerar sina arbeten eller så kan de publicera dessa på YouTube, om de har konton där.

Ska man man bara göra en ljudupptagning är QuickTime ett enkelt verktyg. Vill man ladda upp ljudet på en blogg (i varje fall på Blogger som vi använder) måste man använda sig av iMovie eller göra en Pod-cast  i t ex Garageband och ladda upp ljudet som en filmfil.

Man laddar upp en bakgrundsbild och spelar in ljudet i IMovie eller Garageband. 
Därefter kan man ladda upp ljudet som en filmfil på bloggen. Klicka här och lyssna!













Jag tycker eleverna lägger mer energi och tid på uttalsträning om de ska göra en inspelning så därför är detta ett utmärkt sätt att sätta fokus på uttal och flyt i läsningen. Det är också elevaktivt eftersom många elever tränar uttal samtidigt, jämfört med om en elev läser upp texten i helklass. Det kan vara problematiskt med tillgång till inspelningsutrymmen om många ska spela in samtidigt, men det brukar lösa sig. Inspelningen tar ju inte så lång tid. Annars får man ge uppgiften som en läxa.